Aleks Svelc foto 1Rim, 3.11.2022. Evropsko fair play gibanje (EFPM) je pod pokroviteljstvom Evropskih Olimpijskih komitejev (EOC) in v sodelovanju z Olimpijskem komitejem Italije (CONI) v Rimu organiziralo dvodnevni kongres, v sklopu katerega so podelili nagrade za fair play.


Med enajstimi kategorijami nagrad je EFPM »Fair Play Flame« Award za športnice in športnike do 18. let prejel 14-letni Aleks Švelc iz Društva borilnih veščin Ippon Sevnica. EFPM nagrado podeljuje ekipi, klubu ali posamezniku za njihov pozitivni prispevek družbi ali okolju zaradi fair play poteze na tekmovanjih, pomoči sošolcem ali starejšim ali pomoči potrebnim ter prispevku k ohranjanju naprave.
Mednarodna žirija priznanih in uglednih osebnosti je Aleksu med več predlogi priznanje podelila zaradi športne poteze na tekmovanju slovenskega pokala v ju-jitsu za kadete in mladince v Sevnici 7. maja 2022. Na tekmovanju v športnih borbah je nasprotniku spodrsnilo in je padel. Aleks prednosti za pridobitev pomembne točke v finalni borbi z nadaljevanjem akcije ni izkoristil, ampak mu je ponudil roko, da je vstal in sta lahko nadaljevala borbo z enakimi izhodišči. Na koncu je borbo izgubil in posledično osvojil srebrno medaljo.

Drugi dan kongresa je organiziran simpozij na temo enakopravne zastopanosti spolov v športu.

Slovensko delegacijo na kongresu sestavljajo Miro Cerar in Sanja Poljšak (OKS-ZŠZ) ter Robert Perc, član izvršnega odbora EFPM.
EFPM je bilo ustanovljen na ustanovni skupščini 27. in 28.5.1994 v Zürichu. Med štirinajstimi ustanovnimi državami in olimpijskimi komiteji je bila tudi Slovenija. Od leta 1996 EFPM podeljuje evropske fair play nagrade z namenom priznanja in promocije fair playa v Evropi. EFPM je neprofitna in nevladna organizacija s sedežem v Bruslju.

Na fotografiji (foto Gorazd Švelc): Philippe Housiaux, predsednik EFPM; Aleks Švelc; Miro Cerar; Robert Perc.

Novica je bila objavljena tudi na spletnih straneh Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez: https://www.olympic.si/novica/2104.