Slovenija na SP v Abu Dhabiju 2022V Združenih Arabskih Emiratih, natančneje v Abu Dhabiju, je med 26.10. in 9.11. potekalo Svetovno prvenstvo v Ju-Jitsu. Mednarodnega tekmovanja, ki ga organizira Mednarodna Ju-Jitsu zveza (JJIF), se je udeležilo približno 75 reprezentanc iz celotnega sveta ter preko 1500 tekmovalcev. Slovenska odprava je poleg spremljevalnega osebja štela 23 tekmovalcev (7 v kategorijah borb in 8 parov v tehnični disciplini duo sistem) ter dva mednarodna sodnika.

Že prvi tekmovalni dan se je slovenska reprezentanca razveselila mednarodnega odličja. V tehnični disciplini duo sistem, v kadetski kategoriji U16, je slovenski par Evelin Kožuh in Hana Rus osvojil bronasto medaljo. V nadaljevanju prvenstva pa se je slovenska reprezentanca veselila še enega vrhunskega uspeha, ko je Rebeka Duščak, v kategoriji U16 borbe nad 63 kg, ugnala vso konkurenco in osvojila zlato odličje ter s tem postala svetovnega prvakinja v kategoriji U16.

Drugi dan je prav tako prinašal odličja. Po našem času, smo se že v zgodnjih jutranjih urah razveselili brona. V tehnični disciplini duo, je v kategoriji članic, po repasažu, par Sara Besal in Tina Pelc osvojil odlično tretjo mesto in se razveselil bronaste medalje. Maruša Rus in Jedert Jevševar sta v isti kategoriji osvojili 5. mesto.

Izjava Tine: Tekmovanje je bilo eno izmed težjih do sedaj. Čutiti je bilo več napetosti, kjer bilo veliko nepoznanih konkurentk. Prvenstvo sva odprli z zmago proti znankam iz Španije. V drugi borbi sva v uvodu naredili napako, ki se je izkazala za usodno proti nasprotnicam iz Tajske. V repasažu sva se prvo pomerili proti paru iz Avstrije in kasneje še proti paru iz Vietnama, ki sva jih uspeli premagati.

Izjava Sare: V borbi za tretje mesto sva se srečali z dolgoletnima tekmovalkama iz Nemčije, s katerima delimo kar nekaj medsebojne zgodovine. Izredno veseli sva končne zmage. Tako iz najinega zadnjega skupnega tekmovanja prinašava bronasto medaljo in z lepim spominom zaključujeva tekmovalno kariero.

Uspehi ženskega dela slovenske reprezentance so se nadaljevali v kategoriji borb U21 do 57 kg, kjer je Loti Čufer zmagala v t.i. ''malem finalu'' in osvojila bronasto odličje.

V popoldanskih urah drugega tekmovalnega dneva smo se razveselili tudi prvega odličja v moških kategorijah. Julijan Zakonjšek je v kategoriji borb U21 do 85kg ugnal vso konkurenco, osvojil zlato odličje in postal svetovni mladinski prvak.

Izjava Julijana: Na letošnjem svetovnem prvenstvu sem prvič nastopil v kategoriji mladincev U21 do 85 kg. V štirih borbah sem slavil proti nasprotnikom iz Kazahstana, Italije ter dolgoletnem rivalu iz Nizozemske, ki je doslej vedno slavil. Tokrat mi je uspelo prekrižati načrte in se uvrstiti v finale. V finalu sem se boril proti kolegu iz BiH, ki je tokrat moral priznati premoč. Zelo sem ponosen na razplet, ki mi je dal novo energijo in motivacijo za naprej. Zelo se veselim prihajajočih tekmovanj. Hvaležen sem tudi vsem trenerjem, ki so pripomogli k uspehu, predvsem pa selektorju in trenerju Tilenu Hadolinu, ki me je vodil na tekmovanju.

Izjava selektorja za borbe, Tilena Hadolina: Reprezentanca v borbah je v na Svetovnem prvenstvu v Abu Dabiju nastopila precej okrnjena. Poškodbe in Covid so botrovali, da je nastopilo zgolj 5 tekmovalcev. Kljub temu pa je bera medalj, ki smo jih prinesli domov lepa. Dva naslova svetovnih prvakov, ena bronasta medalja in dve 9. mesti so lep uspeh in dobra popotnica za naprej. Kljub majhnem številu slovenskih tekmovalcev pa niso rezultati nič manj zasluženi in sem z videnim zadovoljen, seveda pa vedno vidim možnost za napredek. Z veseljem in optimizmom se oziram proti prihajajočem evropskem prvenstvu, ki bo že marca v Lillu. Ne dvomim, da bo takrat slovenska udeležba v borbah že precej večja.

Tudi v nadaljevanju svetovnega prvenstva so se slovenski ''duaši'' veselili novih medalj. V kategoriji duo sistem, moški pari, U21 sta Jaka Divjak in Nejc Podlogar osvojila končno 3. mesto in bronasto medaljo. V isti starostni kategoriji, mešanih parov, je parJaka Divjak in Niko Kotar prav tako uspela osvojiti bronasto medaljo. V kadetski kategoriji U18, mešani pari, sta par Sara Divjak in Anže Golež postala svetovna podprvaka.

Izjava selektorja za duo sistem, Jure Žabjeka: Letošnje prvenstvo je bilo eno izmed najbolj konkurenčnih v zadnjih letih, Slovenci pa smo se odrezali odlično.  V teh močnih kategorijah smo dokazali srčnost in željo po medaljah. Ob tem pa moram povedati, da so tekmovalci bili dobro pripravljeni ter da so čutili dobro podporo ob blazniah. Potek tekmovanja je bil zelo tesen, saj so nekatere tekme bile odločene za pol točke. Prvenstvo je nedvomno dobra popotnica nekaterim za naprej, prav tako v kategoriji U16 kot v članski, saj so videli da se lahko primerjajo z najboljšimi. Ter seveda enemu paru lep zaključek kariere, na katerega sem ponosen in zelo vesel da sem bil lahko del te zgodbe.

Slovenska ju-jitsu zveza se je skupno razveselila petih bronastih, ene srebrne ter dveh zlatih odličij. Skupna razvrstitev slovenske reprezentance jo uvršča na 19. mesto izmed 75 sodelujočih držav.